Udda bilsporter

Många grenar och varianter inom bilsport är ju välkända och i vissa fall världssporter. Formel 1, rally och rallycross för att nämna några. Men det finns även grenar ni kanske aldrig hört talas om, eller vad sägs om drifting och bilorientering?

Drifting

Helt enkelt att åka snyggt på sladd. Viktigt här är också farten, men den som kör fortast vinner långt ifrån alltid. Det som bedöms är de båda delarna tillsammans. Hur man har farten ihop med snygg linje genom banan, och hur brett bilen sladdar. I bedömningen vägs också in publikens ovationer. Drifting uppfanns i Japan, där tävlingarna består av en rad olika klasser. Det kan vara en, två eller upp till sex bilar samtidigt på banan. I Sverige var det 2005 som de första driftingtävlingarna gick av stapeln.

Banorna kan se olika ut, allt ifrån några svängar till en hel racingbana där underlaget är asfalt. Den optimala bilen för denna gren är bakhjulsdriven samt har en turbomotor fram. Har man rätt viktfördelning ger det bästa förutsättningarna att snyggt sladda genom banan.

Bilorientering

Som man kan antyda så är kartläsaren och dennes skicklighet av största vikt. Som i all bilsport bör det även gå snabbt, men man ska komma ihåg att fort och fel inte vinner tävlingar i denna gren.

Med de ingredienser som ingår ger denna gren stora variationer. Det kan vara allt från att leta kontroller längs trafikerade vägar till att snurra runt på ett ödsligt industriområde. Historskt har bilorientering nästan uteslutande körts på natten i mörker. Numera blir det dock allt vanligare med tävlingar även i dagsljus. Oavsett, är tjusningen att hitta rätt i en på förhand okänd bana.

Det här är inte en enmanssport, man är nämligen två i bilen. Förarna försöker köra så snabbt som möjligt medan en kartläsare sitter bredvid och berättar vilka svängar som kommer och vart kontrollerna befinner sig.