Serva ditt fordon

Som ägare av ett fordon så krävs det att man ser till att fordonet fungerar, att serva fordonet med jämna mellanrum gör att man slipper onödiga stopp och utgifter.

Håller man på med någon motorsport så vet man att det gäller att bilen, motorcykeln eller vad man nu kör måste vara i toptrim inför tävlingar. Det går inte att strunta i servicen och förlita sig på att fordonet kommer att hålla. Detsamma kanske inte gäller ett privatfordon, men ändock så måste man hålla efter och sköta om fordonet så att det håller.

För trafiksäkerheten så gäller det att man ser till att däcken inte är allt för slitna. Det rekommenderas att djupet är 3 millimeter, dock kan de gå ner till 1.6 milimeter. Ligger mönsterdjupet lägre än så är det absolut dags att byta däck. Vinterdäck så är det 3 millimeter som gäller och man kan enkelt mäta detta genom att använda sig av en femkrona då i överkant på siffran 5 och överkanten på myntet är 3 millimeter.

En motor kräver oljebyte efter ett visst anta mil, oljan slits och motorn mår dåligt av om inte den får ny olja emellanåt. Du kan enkelt kolla oljan de gånger du tankar för att se hur mycket det finns och vilken kvalité det är på oljan. Följer du servicehandboken så notera antal mil på bilen och vilket datum oljan byttes sits så får du bra koll på hur långt det är mellan gångerna oljebyte sker.