Olika motorsporter

Ordet motorsport innefattar en hel rad med olika typer av sporter.  Ett ganska vitt begrepp med andra ord, där varje typ har flera olika kategorier av sporter under sig. Låt oss ta en närmare titt på några olika motorcykelsporter.

Det breda spektrat som motorsport har, kan ge alla smaker något att förnöja sig åt. För vissa handlar det bara om att höra motorerna rusa och känna doften av bränslet som just förbränts och vistas i miljön som sporten skapar. Oavsett vilket som lockar är sammanhållningen och stödet sins emellan det viktiga.

Motocross är nog en av de mest kända typerna av motorcykelsporter. Här kör man med en crossmotorcykel, på en kuperad bana som är någonstans mellan 1,5 och 2 kilometer lång. Banan kan bestå utav jord, grus eller sand och har ofta olika typer av hinder i form av hopp och skarpa kurvor.

Supermoto kan i ett förenklat uttryck beskrivas som motocross anpassad för asfalt. Vad som egentligen skiljer sig från en crosscykel, är de slätare däcken, fälgarna som tål det hårdare underlaget, den styvare fjädringen och bromsar som klarar hårdare inbromsning.

Isracing är en annan variant, där man kör på en oval isbana med obromsade motorcyklar, med däck som har långa vassa stålspikar. En sport som är vinterhalvårets motsvarighet till sommarens speedway. Världens äldsta isracing förare kommer från Sverige, Olle Åhnström och som 96 åring stal han showen, då han körde fyra uppvisningsvarv i Hallstavik på SM-finalen.