Bilsport

Gillar man fart, fläkt, snabba fordon och ljudet av skrikande motorer är bilsport något man bör ta sig en titt på om man inte redan gjort det. Det roliga med bilsporten är att den är mångfacetterad med många olika grenar och varianter, som till exempel racing, rally, rallycross, dragracing och karting med mera.

Racing är den gren inom bilsport som både är den allra äldsta och kanske även den som är mest populär. Redan år 1887 kördes det första racingloppet i Frankrike. Sedan dess har racingen utvecklats och omfattar en rad olika varianter, i form av exempelvis formelracing där bland annat Formel 1 ingår som är den kanske största enskilda grenen inom bilsprot, sportvagnsracing som bland annat Le Mans 24-timmars är ett exempel på samt standardbilsracing dit man till exempel räknar BTCC och den svenska tävlingsserien STCC.

Rally körs till skillnad mot racing ute på riktiga vägar ofta under ganska tuffa förhållanden. En annan skillnad är också att en rallytävling pågår under flera dagar med ett antal olika sträckor. Exempel på några kända rallytävlingar är Dakarrallyt, Akropolisrallyt samt Svenska rallyt som körs i Värmland varje år i februari månad.

Rallycross påminner en del om vanlig rally med den skillnaden att rallycross körs på en asfalts- och grusbana som är runt 1 000 m lång. Genom åren har svenska förare nått stora framgångar inom rallycross, bland annat Kenneth Hansen vilken plockat hem hela 14 Europamästerskap i rallycross.

Dragracing är den gren inom bilsporten där de absolut snabbaste bilarna tävlar mot varandra. Tävlingsbanan inom dragracing är helt rak och också relativt kort, endast drygt 400 m. Hastigheterna som dragracingfordon kommer upp i är ofta mycket höga, ibland upp emot 500 km i timmen.

Karting är ofta den gren inom bilsporten där de flesta förare inleder karriären. För gemene man är karting troligtvis mer känd som gokart, det vill säga små bilar med små motorer som man kör med på bana.